Genderwat?

Genderfluïde - misschien klinkt het beter in het Engels: genderfluid - betekent zoveel als noch (helemaal) man noch (helemaal) vrouw. Of soms man, soms vrouw. Flexibel. Gender in beweging, in tegenstelling tot altijd man of altijd vrouw.

Mijn échte naam is Robin. Vele jaren geleden heb ik die voornaam zelf gekozen. Op mijn identiteitskaart staat nog steeds een andere naam, én een geslachtsaanduiding die me verdrietig maakt.

Ik wil graag dat mensen naar me refereren als 'hij'. Als ik hoor dat dat gebeurt, voel ik me goed in mijn vel.

Ik voel me bijna altijd een jongen. Don't ask me why. Nee, als kind was ik geen voetballer, ik had ook poppen. En vraag me niet om te lachen met een macho grap. Ik zag er wel altijd androgyn uit (vind ikzelf) en ik speelde met veel verschillend speelgoed. Ik houd van gelijkwaardigheid in al onze diversiteit, maar volgens mij hoeft een mens daar niet genderfluid of transgender voor te zijn.

Ik heb nooit een hormonenbehandeling of een operatie gehad. Soms denk ik dat ik dat wél moet hebben.
De belangrijkste reden waarom ik nooit een medische behandeling heb gehad, is omdat ik heel graag zing. Mijn stem klinkt erg zuiver, en heeft een tamelijk groot bereik. Zingen is mijn favoriete manier van mezelf uiten... Ik maak ook eigen liedjes.

Als je een behandeling met mannelijke hormonen ondergaat, krijg je een soort puberteit net als jonge jongens. Je stembanden gaan groeien, waardoor je stem een hele tijd instabiel kan zijn. Vervolgens moet je als zanger ook wennen aan zingen met een nieuwe stem. Dat neemt allemaal wel wat tijd in beslag.

Ik ben er vrij zeker van dat ik wel hormonen zou gebruiken als ik niet zou zingen.

Er zijn nog redenen voor mij om geen operatie en/of hormonenbehandeling te nemen. Ik heb eens een lijst gemaakt met alle mogelijke voor- en nadelen van extra mannelijke hormonen. Het aantal nadelen is voor mij persoonlijk groter dan het aantal voordelen. Maar toch twijfel ik nog regelmatig. Want ook al zijn er minder voordelen, die kunnen nog altijd de nadelen overstijgen. Het is dus best ingewikkeld soms.

Een argument dat ikzelf ook wel belangrijk vind, is dat ik op zich geen probleem ervaar met mijn lichaam zoals het nu is. Al denk ik dat ik meer mezelf zou zijn met een platte borstkas en met een beetje meer testosteron. Als ik me voorstel hoe ik eruit zou zien met een hormonenbehandeling, dan heb ik het gevoel dat dat méér Robin is. Ik vind het zelf ook mysterieus en bijna spiritueel. Zou ik in een vorig leven zo'n jongen zijn geweest? Of is er een parallel universum waarin ik zo'n jongen ben?

Maar mijn borsten en benen mogen er nu ook wel zijn. Al kunnen enkel mijn bedpartner(s) daarvan meespreken. Je zal me nooit in bikini zien. Ik droom ervan om in een zwembroek te gaan zwemmen in het zwembad. Ik droom ervan om als jongen aanvaard te worden. Ik droom van gendervrijheid voor iedereen, voor transgender mensen, intersex mensen, en mannen en vrouwen die zich meestal goed voelen bij het genderlabel dat we op hen plakken - die laatste en grootste groep noemen we 'cisgender' mensen.

Ik heb het gevoel dat de tijden veranderen en dat de westerse wereld zich stilaan wat opent naar genderdiversiteit.

Lange tijd hebben we lichamelijke en genderdiversiteit verstopt en veroordeeld. Ook nu nog is het thema omgeven door lange zoektochten, sensationele mediaberichten, schaamte, psychiatrische diagnose, administratieve rompslomp, sociale uitsluiting, geweld en andere discriminatie. Maar een groeiend aantal mensen ziet in dat een gender dat niet in één van de twee hokjes past, niets is om te diagnostiseren, en niets om je voor te schamen.

Ook intersex mensen kunnen perfect gelukkig zijn, als ze worden aanvaard voor wie ze zijn. Intersex is niet hetzelfde als transgender. Intersex betekent dat je wordt geboren met een lichaam dat afwijkt van wat we als 'jongen' en wat we als 'meisje' beschouwen. En geloof het of niet, maar daar is ook nog een wereld van variatie in. Intersex is een blogpost op zich waard, of een volledige Nederlandstalige blog. Waar ik jou op dit moment alvast aan wil herinneren, is dat het onmogelijk is om officieel tussen m of v te zijn... Intersex mensen bestaan officieel niet eens!

Ter info: Voor zover ik weet, ben ik niet intersex.

Persoonlijk vind ik alle diversiteit een verrijking. Het vergt natuurlijk wel moed en energie om te accepteren dat je anders bent dan wat de norm voorschrijft, of dat jouw partner, kind, ouder, collega, buur, ... niet aan bepaalde (gender)verwachtingen voldoet. Vaak helpt het om in te zien dat we niet alles hoeven te begrijpen. En het helpt zeker als we in dialoog gaan en elkaar ontmoeten.

Maar correcte informatie is natuurlijk altijd welkom, zeker als het een onderwerp betreft waarover nog veel onwetendheid heerst, en mensen tegenkanting, uitsluiting en agressie meemaken.

Wil je meer weten? Fantastisch! Ik ga mijn best doen om het hier aangenaam en informatief te maken.

Warme groeten,
Robin

Comments

 1. Een zeer mooi begin van uw blog, Robin! Ik kijk ernaar uit om meer te mogen lezen.

  ReplyDelete
 2. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 3. Fijne start! Ik kijk uit naar het vervolg.

  ReplyDelete
 4. Goed dat je dit doet! Misschien zullen het vooral mensen zijn die reeds interesse hebben in dit onderwerp en/of jouw leven die dit zullen volgen, maar da's ook al heel wat! Misschien trek je me hiermee ook wel over de streep om mijn blogplannen uit te voeren ;)

  ReplyDelete
 5. NOTE: In de zomer van 2017 is het onverwachte gebeurd: Ik heb een bikini gevonden die wel oké is. Er zijn geen zekerheden meer.

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Transitie / RIP Joppe Bosmans, mijn Eskiboy

Fake?

Dolle pret